Bine ai venit într-o lume nouă!

Calculatorul pe care citești acum este un monstru din punct de vedere al puterii de calcul. Poate face milioane de operații matematice într-o secundă, probabil mai multe decât ai putea tu face toată viața!

Ce înseamnă să programăm calculatorul?

Cred că cel mai bun răspuns la această întrebare este să ne gândim la un ceas deșteptător de tip vechi (mecanic). Îl programăm să sune la ora dorită, și când ora a sosit, ceasul sună pentru un anumit interval (poate un minut întreg). Acesta este cel mai simplu exemplu de programare.

Bineînțeles, un calculator este cu mult mai puternic decât un ceas deșteptător, iar ceea ce poate să facă este limitat doar de imaginația noastră. Nu ar fi minunat să înveți să-l programezi chiar tu, pentru a face exact ceea ce îți dorești?

Pentru a putea programa calculatorul, este nevoie să-i comunicăm ce să facă. Acest lucru se realizează printr-un limbaj pe care el îl înțelege (și, deocamdată, tu nu îl înțelegi!). De fapt, calculatorul știe mai multe limbaje, dar noi ne vom ocupa de limbajul Pascal, special creat pentru cei care doresc să învețe programarea calculatoarelor.

Credem în educația gratuită și în dreptul la educație. Contact: [email protected]
2007-2025 invatasingur.ro